Ahad, 22 Januari 2017

KUEH BUNGA SENANG BUAT SENANG MAKAN


Inilah kueh bunga.
Cantik kan , lembut aje...









pertama kali buat kueh bunga ini.
Cik abang paling suka kat kueh yang paling comel dan mudah makan dan buat ini,  kalau bulan puasa setiap hari dia akan beli dan kerna itu akak cuba buat kan untuk dia. Namun yang teruja makan, akak sendiri . Nanti bulan puasa ni tak perlu beli lagikan. Nanti isteri  sejati ni yang akan buat untuk cik suaminya kan..alahai.

Kueh ini lembut bila di kunyah dan tidak manis, sebab akak tak letak gula putih, tapi gula perang dan akhir cik abang cadang letak madu. Memang terbaik lah kueh bunga di siram madu asli ni.

Bahannya

2 cawan tepong pulut
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan air
1 biji telor
Madu

Cara membuatnya


Masukan tepong pulut bersama garam dan di tambah air sedikit sedikit
Sehingga menjadi doh yang boleh di bentuk seperti buah melaka dan di tekan tengah sedikit seperti gambar di bawah.
Maaf akak tak sempat ambik gambar semasa mengaul doh tersebut.





Sebiji telor di kacau sedikit.



Panaskan kuali dengan minyak makan yang banyak untuk mengoreng kueh bunga.




Doh kueh bunga di celop dengan telor dan bila minyak telah panas masukkan doh kueh tersebut




Angkat dan toskan kueh untuk hilangkan minyak.



Traa...     inilah kueh bunga yang sudah siap.



Tiba tiba rasa lapar tengok kueh bunga ini.

Akak ubah sedikit resepi ini dengan menambahkan sedikit garam, kerna kebiasaanya kueh bunga ini di tabur dengan gula sebab isinya rasa kosong, tapi kerna akak tak hendak guna gula akak tambahkan rasa sedikit masim..sedikit aje tau..
Tapi hasilnya...  sekejap aje kueh bunga ini hilang pada pandangan mata akak..


Hilang di makan oleh cik suami setelah di titis madu asli.

Sedap sangat  cubalah...
Senang buat senang makan.. itulah kueh bunga..
Alahai....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan