Ahad, 22 Januari 2017

KUE TIAU GORENG KERING YANG S3DAP


Pernah tak bila pergi makan kat kedai, kita pesan kue tiau goreng kering tapi bila sampai pesanan dia orang bawa Kue tiau goreng kering yang telah jadi basah dan berkuah.
Akak selalu aje kecewa bila pesan kue tiau jenis ini. Tak pernah menepati citarasa akak. 
Dan ni akak ajar cara membuat kue tiau goreng kering  yang betul kering tau....




Keringkan.. tak basah kan, tak berkuah kan , kan, kan

Bahan dan caranya ikut gambar ya..



4 biji bawang merah
10 biji cili kering
1 labu bawang putih
1 biji bawang besar
1 pokok sawi putih

1 sudu makan, setiap sos cili, kicap lemak manis dan sos tiram
1/2 sudu teh minyak bijan. Tak ada dalam gambar secubit garam, 1 sudu besar lada hitam, secubit pak aji.



Ayam  tampa udang, tampa sotong, sebab cik abang sakit gigi tadi. Kalau tak sotong dan udang tak pernah tak hadir dalam masakkan akak.



I bungkus kue tiau

Cara untuk memasak Ya. Lihat betul betul gambar kat bawah ya..


4 sudu besar minyak zaitun. Minyak apa apa pon ok, asal minyak masak , bukan minyak petrol tau.




Bila minyak panas masukan ayam yang telah siap di potong dan di basuh bersih.  Masak ayam angkat dan biarkan ayam itu kat tepi .


Goreng bawang putih yang telah di tumbak kasar, gunakan minyak yang sama goreng ayam tadi.


Masukkan bawang merah yang di hiris kecil.


Masukkan cili kering yang telah di rebus dan blend. Masak hingga garing.

Masukkan ayam yang telah kita goreng tadi ya. Tadi tumisan dah garing tapi sebab tinggal pergi jawap telepon tumis hampir hangit, cepat cepat akak tambah air sikit, tu nampak berair sikit.


Masukkan kicap, sos cili, sos tiram dan minyak bijian,  garam, gula dan serbuk lada hitam berserta perasa pak aji. ( pak aji kalau tak suka tak payah masuk)  goreng seketika untuk keringkan sedikit bahan sos tadi. Dan masukkan telor, kacau lagi hingga agak kering.


Nah dekat nak boleh makan dah ni, sabar ya. Masukkan kue tiau yang kita leraikan terlebih dahulu.


Begini lah jadinya setelah di kacau seketika.


Masukkan sayur

Ok dah siap.
Ambik mangkuk ya. Angkat dahulu jangan makan terus dalam kuali tu. Tak elok lah sangat walaupun nak cuba . Cuba tu guna piring pun dah ok, jangan guna mangkuk yang kita nak hidang pulak. Tambahlah apa yang patut ya...




Nah ini dia, keringkan
Tak basahkan seperti yang akak bagitau.



Inilah kue tiau goreng kering yang akak cakap tu, akak tambah daun sup sikit, terjumpa dalam peti sejuk. Hihihi

Terakhir



Ini pendamping kegemaran cik suami akak, kicap tambah bersama cili.
Cili pun 3 biji aje ,yalah itu aje yang ada kat pokok, nak buat macamana,  akak ambik kat kebun di belakang rumah. 
Silalah ya.. 
Alahai ....sila lihat, buat dan rasa,  insyaallah sedap.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan