Macamana ya?... jangan risau, akak bagi petuanya.
Sebenarnya, untuk mendapat masakan yang sedap dan rasa yang istemewa terutamanya masakan yang bertumis, tumisan yang dibuat mestilah tumisan yang betul-betul masak @ garing.
Itulah petuanya.
Mungkin pernah kita memasak tumisan tapi rasanya pahit dan tidak sedap , mungkin salah satunya tumisan kita tidak sempurna masak
Atau tumisan kita terlalu garing atau hangit
Terutama bahan tumisan kita, kita blend, bukan hirisan.
Ok ..meh akak bagitahu.
Jom lihat gambar ya.
Lebih senang berpandukan gambar dari bicara yang berterabur
yang tak menepati kehendak akak, hihihi
Ini tumisan yang baru di goreng
Tumisan sudah agak garing
Bila warna nya berwarna coklat bermakna tumisan kita dah masak. Dan kalau warnanya dah bertukar hitam bermakna tumisannya bolehlah di buang.....dah hangitlah tu dik Oiii
Ini tumisan akak dah siap
Mak oii...seperiok saiz 26 in.
Ini tumisan yang akak selalu sediakan untuk simpanan.
Sebenarnya tumisan yang baik bila letak kat dalam peti sejuk di tempat beku, ianya tidak beku sangat, jika keras macam air batu, bermakna tumisan itu masih ada air atau pun bawang terlalu banyak dan minyak tidak padan dengan kandungan bawang.
Tumisan yang baik ialah tumisan bila kita keluar dari peti sejuk, tumisan kita akan cair dengan lembut.
Maksud akak, tidak ada ketulan ais, tapi lembut saja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan