Semalam akak masak pulut kuning tanpa teman karib nya si Rendang. Jadi hari ini akak masak lah temannya pulak. Pulut kuning yang semalam masih lagi boleh dimakan.
Walaupun ini kali pertama akak masak rendang ayam tapi akak suka sebab resepi yang akak ambil dari penulis Azie kichen betul betul sedap. Cik abang memang gemar dengan masakan rendang ayam . Malah baru ini masa jamuan raya beberapa hari lalu cik abang akak siap tempah 4 ekor rendang ayam.
DAN...... cik abang puji rendang ayam akak ini lebih sedap dari yang dia tempah tempoh hari. Dan akak akui, rendang ayam ini lebih sedap. Bukan bangga diri tapi kenyataan.
Mungkin resepi ini lebih pawer lagi. Nak tahu ...cuba lah.
Rendang ayam mengancam yang bersedia untuk di makan.
Aduhai lah rendang.
Resepi
1 ekor ayam - akak guna 2 dada ayam + 2 kepak ayam kampung
1 kilo santan - akak 300 gm
2 sb keridik - 1 sb
2 helai daun kunyit -1 helai
Minyak untuk menumis
Garam
Gula merah
Asam keping
Bahan kisar
20 tangksi cili kering
2 lsbu bwang besar
6-8 ulas bawang putih
2 in kunyit
4 btg serai
3 in halia
3 in lengkuad
2 biji buah keras
Maafkan hamba wahai si ayam kampung...
Goreng sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan ayam, asam keping, gula perang, garam dan kerisik dan juga daun kunyit yang di hiris nipis. Masak sehingga ayam seakan kecut sedikit
Masukan santan
Gaul sebati. Dan masak sehingga kuahnya pekat. Ikut selera kitalah nak kuah banyak tutup api sebelum kuahnya kering. Akak suka rendang kuah pekat .
Rendang dah siap. Lihatlah kepak ayam kampung yang mula menunjukkan dirinya.
Silakan menjamu mata ya.
Emmm......sedap sangat.
Syukur alhamdulillah... 😆😆😆😆
Tiada ulasan:
Catat Ulasan