Sabtu, 15 April 2017

GULAI KUNING ikan muduk



Gulai  ikan memang kegemaran akak dan peminat tegar  my cik abang. Asal Gulai  ikan memang bertambahlah dia makan.
Anak anak pulak yang masih  tinggal dengan kami keduanya tak berapa suka dengan guali ikan.   Anak perempuan  no. 4 memang tak suka langsung  .  Kalau dia makan nasi  kicap  adalah kuah beliau.  Yang bungsu pulak makanlah juga,  tapi ambik kuah  ajelah,  ikan hanya  sebagai  hiasan penyeri  hidangan.

Hari  in cik abang minta nak makan Gulai Kuning ikan.
Dah lama tak makan  Gulai Kuning katanya.
Sebenarnya  akak kurang masak Gulai kuning  ini,  sebabnya tiap pagi  kalau makan pagi kat  kedai  , Gulai kuning ikan ini yang beliau  minta,  Jadi bila  masak  kat rumah akak akan masak Gulai ikan kemerahan yang menggunakan cili merah untuk menghilang rasa kemudian. Tak kan pagi makan Gulai Kuning ikan,  tengahari pun makan Gulai Kuning ikan juga kan,  kan,  kan..  πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„





Resepi Gulai Kuning Ikan Muduk. 

2 biji kepala ikan muduk/ apa apa ikan pun OK. 
5 ulus bawang merah #
2 ulus bawang  putih #
8 biji  cili api #
3 biji cili hijau.    -  (Di gunakan sebagai penyedap
 makanan Dan hiasan )
2 keping asam  keping 
1/2 in kunyit hidup #
1 sudu  kunyit  giling #
250 gram santan  pekat
2 cawan air
1 sudu besar garam bukit
1 sudu teh gula

Caranya.

Blend semua bahan yang bertanda  #  dan  terkecuali  juga asam keping Dan kepala ikan... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Masukkan  kedalam periok bersama santan dan air masak hingga  mendidih yang agak lama sehingga pecah minyak .   Air itu Buleh ditambah atau di kurangkan mengikut kesukaan anda sama Ada suka pekat atau sebaliknya.  Dan pastikan  santan sentiasa  dikacau . Biasanya ketika ini santan tadi telah menimbulkan keharumannya tersendiri. (Biasanya cik abang  akak akan datang kedapur bila terhidu keharuman nya.πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†.  kemudian masukkan kepala ikan,  asam keping,  garam, gula, masak  menggunakan  api yang kecil.
Biarkan  seketika,  bila hendak mematikan  api  barulah memasukkan cili hijau.  Cuba rasa masim masam gulai  tersebut.  Kemudian hidangkan.

Ala senang  aje memasak guali  ikan  ni.  Cuba yang perlu di perhatikan untuk kesedapan gulai ikan ini  ialah pecah minyak santan nya.  Kalau santan tidak cukup masak atau pecah minyak nya maka guali tersebut tak cukup kesedapan Dan Keenakannya.
Dan pastikan sewaktu santan tadi menggelegak, santan tadi perlu di kacau selalu untuk menghindar dari santan tadi menjadi berketul ketul. Kalau terjadi juga teruskan lah memasak,  cumaaa ..tak berapa cantik guali anda,  dan  itu menandakan anda  kurang pandai memasak.... 😁😁😁😁😁.
Jangan marah kerana itu kenyataannya.  Tapi usah  bimbang,    semangkin lama anda memasak pasti  kemahiran anda semangkin menyerlah.. πŸ‘ŒπŸ‘Œ

Sebenarnya  guali ikan ini buleh Di buat berbagai version cuma
tambah  dan kurangkan bahannya saja.

Lihat gambar  di  bawah , 2 Jenis Gulai ikan yang warna seakan sama tapi rasa dan keenakkannya tersendiri dan mempunyai penggemar masing masing.


GULAI ikan  kunyit lengkuas resepi Ada Di blog ini jugak



Ini Gulai ikan  yang biasa akak masak.  Perhatikan Ada cebisan cili   merah. Resepi nya nanti  akak poskan kemudian Ya...


Alahai.. saja  aje nak memanjangkan coleteh.

Selamat  memasak.

Alahai....rupa  sama tapi  rasa lain lain..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan