Khamis, 13 April 2017

Nasi Beriani Chik Da bersama Dalca campur melelih


Mungkin  bila sebut nak masak nasi beriani  kita merasa agak susah untuk menyediakannya . Sebenarnya  kita silap. 
Senang  ajelah Sebenarnya .
Meh. Ikut ajelah resepi yang  akak dah sediakan ini.
Untuk membuat  masakan kita lebih sedap.  Masakan dengan iklas dan  mulakan dengan Bismillah. 

NASI BERIANI CHIK DA.

2 cawan beras monghul faiza
3 ketul paha ayam
3 sudu besar rempah beriani adabi
3 cawan air (guna cawan yg sama sukat beras )
5 ulus bawang merah di hiris
3 ulus bawang putih hiris kasar
 I in  kayu manis
2 kuntum  bunga lawang,
2 biji pelaga,
2 kuntum bunga cengkih.
sedikit daun pudina
1 biji tomato di potong 4
1 sudu makan minyak sapi
4 sudu besar minyak masak
1 sudu besar garam
2 sudu besar kismis.
Sedikit perasa
Beberapa helai sofran

Panaskan minyak masak dgn minyak sapi kedalam periok,  akak guna periok  eletrik,  kemudian masuk kan kulit  kayu  manis,  buah pelagga,  buah cengkih dan  bunga lawang , biarkan seketika baru  masukkan bawang yg telah dihiris tumis sampai naik bau,  masuk rempah beriani yg sudah di bancuh sedikit air tumis sampai naik minyak, bila rencah dah pecah minyak masuk kan 1 sudu besar garam dan perasa, kemudian baru masuk 1 cawan air, bila dah mendidih masuk ayam kacau dan tutup biar ayam  masak, agak2 ayam dah masak masuk kan daun pudina dan tomato di atas ayam tak perlu kacau terus masuk kan beras yg sudah di basuh lalu masuk kan air 2 cawan kan dan tutup biar didih hinga kering, 

Bila dah kering , titik larutan sofran yang telah direndam dengan sedikit air untuk  menggantikan warna  dan  kismis di atas nasi jangan kacau terus tutup biar kan nasi betul2 kering dan masak. dah kering baru gaul kan .
Siap untuk  di  hidang.





Hihihi dah mama nasi beriani  CHIK  DA Jadi tentu nya perasa  pun ikut selera  chik  DA lah ya.  Mungkin kerana akak ni Ada darah campuran Jadi selera  akak terlebih perisa  kari  yang agak tajam. 


Aduhai...  Seronok akak tengok gambar ni..


Tambahan hidangan dengan dalca ayam campur dan sambal goyang cili.


Ini saffron yang akak gunakan.  Tak ada tak payah.  Jangan  susah  hati. Nasi beriani  anda tetap  bernama nasi beriani  cumaaa... Kalau  guna sofran  ini nasi  lebih sedap..  Akak yang kata Dan rasa.... Hihihi


Silakan.... Alahai.. 🤗🤗🤗
Bismillah.

Selamat mencuba  Dan menjamu  selera. 



Resepi  Dalca campur melelih.


1 ketul paha ayam
2sudu besar rempah kari adabi
1cawan santan pekat campur  2 cawan air
5 ulus bawang merah di hiris
3 ulus bawang putih hiris kasar
 I in  kayu manis
2 kuntum  bunga lawang,
2 biji pelaga,
2 kuntum bunga cengkih.
1 biji terong  di potong
1 biji kentang  Di potong
Bendi - ikut suka
1 sudu kecil garam
1 sudu kecik air Asam jawa
Sedikit  manisan
Sedikit perasa

Panaskan minyak masak Dan masuk kan kulit  kayu  manis,  buah pelagga,  buah cengkih dan  bunga lawang   biarkan seketika baru  masukkan bawang yg telah dihiris,  tumis sampai naik bau,  masuk rempah kari yg sudah di bancuh sedikit air tumis sampai naik minyak, bila rencah dah pecah minyak masuk kan ayam gaul bersama  rencah tadi lalu masukkan garam dan perasa Dan kentang , biarkan seketika kemudian baru masuk santan bersama air tadi. Agak agaklah kepekatannya  bila santan dah mendidih , masukkan terong terlebih  dahulu biarkan seketika. Dan yang terakhir masukkan  bendi  dan  lada  hijau,  rasa Dan hidang.


Sebenarnya untuk  memasak  Dalca ni lebih kurang Cara Dan bahan nya dengan  nasi beriani. 
   




OK... Selamat mencuba  Dan merasa .







Tiada ulasan:

Catat Ulasan