Makan lah abang, ummi masak pun untuk abang makan sepuasnya.
Sesekali balik cuti, biasanya dia akan mengeloh, kerana berat badanya mesti bertambah. Tak apa, nanti balik KL nanti kurus balik kan...
Itu lah ayat akak untuk mententeramkan hatinya..
Dan selalunya ayat itu memang berkesan.. alahai lah anak.
Sedap sangat.. cara masakan kelantan.
Resepinya
4 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili padi
1 in kunyit hidup
1 in lengkuas
2 keping asam gelugur
300 gram santan
1 genggam daun kesum
1 genggam daun kaduk - akak tak letak tak ada jual
Caranya
Kisar semua bahan seperti gambar di atas kecuali asam gelugur dan masukan santan kedalam periok bersama ikan keli yang telah direndam dengan air asam jawa dan di bersihkan
Ini lah Gulai yang di campur semua bahan dan sedia untuk di masak.
Masukkan air sedikit untuk mencairkan santan, jangan banyak sangat biarkan santan agak pekat dan masukkan sekali daun kesum masakan sehingga mengeleggak baru di masukkan asam keping, gula dan garam. Biarkan ia mengeleggak seketika, tutup api dan hidangkan. Kalaulah ada daun kadok lagi sedap.
Akak temankan guali darat ikan keli dengan hidangan di bawah. Untuk resepi Ikan kembung tumis berlada akak siarkan kemudian, sebab ini lauk kegemaran anak bungsu akak.
Inilah hidangan untuk hari ini, selamat menjamu mata dan selamat mencuba..
Yang penting, tak rugi mencuba.. best ..
Alahai....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan