Sedapnya secantik gambarnya. Tiada perkataan untuk digambarkan bertapa sedapnya.
Sebelum make up.
Taraaa... dah makeup dah... ala comot pulak gaya sentuhan makeup yg akak buat.. alahai...
Akak rasA acar ni kalau di makan dengan nasi minyak ke nasi tomoto pasti lagi sedap, makan gitu -gitu pun sedap.
Resepi ini akak ambik dari buku saji okt 2009 , tapi akak ubah sedikit ikut selera akak.. maaflah ya.
Bahan
300 gm kubis - di hiris halus
150 gm kacang panjang - potong panjang
1 batang lobak merah - potong memanjang
5 tangkai cili merah hiris
5 tangkai cili hijau hiris
2 batang timun potong memanjang
1/4 biji nenas
Bahan B.
6 sudu besar minyak
4 sudu besar cili kering
15 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 sudu teh belacan
2 cm kunyit
Bahan C
170 ml cuka
200 gm gula
2 sudu garam bukit
Bahan D
1 cawan kacang tanah di panggang - tumbuk kasar
3 sudu besar bijan - sangai
Cara
Bahan A di celur sekejap. Toskan
Panaskan minyak, masukan bahan B yang telah di kisar , tumis sehingga pecah minyak, angkat dan sejukkan.
Panaskan bahan C, dan sejukan.
Gaul bahan A dengan bahan B dan kemudian bahan C, dan taburkan bahan D.
Hidangkan.
Hidangan untuk hari ini
Masak lemak cili padi ikan merah bertemankan kacang bendir dan nenas.
Tertidur pulak kacang bendir ni, abaikan saja lah ya, penat sangat lah tu.
Ini hidangan untuk hari ini, ikan rebus goreng tak pernah ketingalan untuk bergambar, sayur campur goreng, sambal tanpa belacan di tengah teman rapatnya bendir rebus dan sayur serta acar sayur yg meletop. Tapi masak lemak ikan merah akak tambah ikan selayang rebus ketika di hidang.
Ni akak nak tunjuk saji kegemaran akak. Puas hati ,comelkan, walaupun makanan dan tertutup namun tetap dapat melihat hidangannya..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan