Isnin, 30 November 2015

KUEH BOKO UBI KAYU


Teringin sangat nak makan kueh boko . Tapi nak buat sendiri, sebab kebiasaan yang beli kuihnya manis sangat.
Dan keinginan akhirnya tercapai, bila cik abang beli ubi kayu masa pergihantar anak kerja.
Ini kesah beberapa hari yang lalu.. bukan hari ini tau.. akak dah di timpa penyakit M.. malas...aduhai..


Resepi .
1 kilo ubi kayu
3 sudu besar gula perang
1 keping manisan
2 gelas air
1 sudu kecil garam
6 helai daun pandan, kisar dengan sedikit air, tapis.
Cara
Kisar ubi dengan sedikit air, kemudian tapis, biarkan seketika.
Panaskan air campurkan gula dan manisan bila hancur , sejukkan seketika.
Gaulkan ubi bersama air gula yang telah sejuk tadi dalam  bekas yang sesuai untuk di kukus. Gaul dan tambah air daun pandan, kemudian tambah 2 gelas air sedikit demi sedikit, sehingga agak cair sedikit dan kukus.
Masa lebih kurang 20 hingga 30 minit, bergantung kepada besarkukusan anda ya. Bila dah agak jernih ubi yang di kukus itu boleh di angkat. Tutup api dan hidang.


Untuk kepala santan..

300 gram santan pekat
100 gram air
Secubit garam
30 gram  tepung beras

Masukan dalam satu periok kesemua bahan, gaul sehingga sebati dan panaskan . Bila dah mengelegak dan santan dah pekat, matikan api dan biarkan sejuk

Cara hidang
Sendukkan kueh ubi tadi kemudian masukan kepala santan tadi
Seperti di bawah....
Sedap...










Makan sehingga puas.. alhamdulillah...
Menjadi sungguh.. alahai...






Tiada ulasan:

Catat Ulasan